VOOR JE ORGANISATIE > BOOM & BOS

Cultuuromslag

Een echte cultuuromslag in jouw organisatie, daar wil je voor gaan. 
Vanuit KlimaatContact zijn we ervan overtuigd dat zoiets groots maatwerk vraagt. Zitten we een keer samen om te verkennen wat er mogelijk en wenselijk is?

Afhankelijk van de doelgroep en de wens vanuit de organisatie hebben we twee opties

Maatwerk:
Boom

Bij een Boom is het doel om een cultuuromslag teweegbrengen. We gaan aan de slag met de groep medewerkers die dat samen gaan doen.

Maatwerk:
Bos

Bij een Bos is het doel om duurzaamheid blijvend verankeren. De focus verschuift dan van de groep medewerkers naar de organisatie als geheel. Er zullen meer mensen in verschillende rollen betrokken worden, zowel bij acties als om feedback te geven. 

Maar je weet ook dat dat niet gemakkelijk is.

Hoewel de eerste stappen zijn gezet, is er ook veel te doen. De grootste uitdaging? Zorgen dat duurzaamheid gedragen wordt, dat de werknemers weten wat ze kunnen doen in hun dagdagelijkse werk en dat ook doen. Waar kun je allemaal tegenaan lopen?

Duurzaamheid in elke job

Er is al een strategie / een kennis academy / jullie werken al met Climate Fresk en dat is heel waardevol, maar de vertaalslag naar het eigen werk is er nog niet.

Tegenstand

Er zijn zoveel verschillende werknemers en je weet niet hoe ze gaan reageren of verwacht al tegenstand.

Spannende stappen

Echt werk maken van duurzaamheid? Daarvoor zijn moedige stappen nodig, misschien wel een bepaalde productielijn afstoten? Dat is best spannend. 

Draagvlak voor de moeilijkere stappen

Isoleren, de verwarming een graadje lager, een fietsvergoeding, herbruikbare koffiebekers, jij weet dat dat slechts het begin is en dat na deze eerste stappen het echte werk pas begint. Maar hoe?

Werknemers

Misschien heb je wel een ander type werknemers nodig als jullie je anders gaan positioneren. Hoe neem je de huidige werknemers mee in die transitie en trek je de juiste mensen aan?

Durf duurzamer

Of het blijft bij het printpapier, de koffiebekers en het mobiliteitsplan, terwijl er zoveel te halen valt op gebied van duurzame leveranciers, productieprocessen en duurzaamheid meenemen bij productontwikkeling.

Kort gezegd

Jij voelt dat er al dingen gebeuren, maar het wil nog niet echt doorzetten. Hoe krijgen we mensen daadwerkelijk in beweging?

Wat is er nodig voor een cultuurverandering?

Gedrag

 Een cultuurverandering vraagt om gedragsverandering. Anders handelen. Daarvoor is het bijvoorbeeld handig om kennis te hebben van nudges – duwtjes die mensen bewust of onbewust richting het gewenste gedrag sturen. Het gewenste gedrag aantrekkelijker te maken en het ongewenste gedrag minder aantrekkelijk te maken.

In de praktijk kun je hieraan denken: standaard een superlekkere veggie of vegan lunch voorzien, dierlijke producten op aanvraag. Of het organiseren van een challenge waarin medewerkers worden uitgedaagd om samen hun gedrag te veranderen.

Systeem

Niet alleen kijken naar de details, maar ook het geheel overzien. Wat maakt veel impact, en wat minder? Hoe werken verschillende acties op elkaar in? Wat moeten we eigenlijk veranderen en hoe kunnen we dat zo snel mogelijk op grote schaal doen?

Als we door de systeembril kijken, houden we de hele organisatie tegen het licht. Is het nodig om bepaalde manieren van werken te veranderen? Hoe kunnen we het werkproces zo ontwerpen dat het duurzaam wordt? En hoe kunnen we zorgen dat werknemers uit zichzelf aan de slag gaan met systeemverandering?

Communicatie

Hoe praat je over waar je naartoe wil? Welke woorden gebruik je wel en niet? Hoe kun je ervoor zorgen dat een boodschap goed overkomt? Woorden roepen altijd associaties op, het is een kunst om zowel in 1-op-1 gesprekken als in grootschalige communicatie die woorden en verhalen te gebruiken die mensen meenemen.

Emotie/ervaringen

Werken aan cultuurverandering zorgt gegarandeerd voor dilemma’s en (onderhuidse) gevoelens. Omarm ambivalentie – is niet voor niets één van de principes voor constructieve en verbindende klimaatgesprekken. Ambivalentie gaat over dubbelheid, over wel én niet willen tegelijkertijd. Het helpt om met empathie en compassie te reageren, om je in te leven en om nieuwsgierig te zijn naar wat ons allemaal in de weg zit.

Voor de meeste organisaties is hier het meest te halen, simpelweg omdat hier vaak nog het minste gebeurt. Vanuit KlimaatContact ligt hier het zwaartepunt. Ruimte maken voor de grote en kleine conflicten, zorgen en complexe situaties, zorgt niet alleen voor gedragsverandering maar ook voor meer interne motivatie en dus engagement.

Vier componenten: gedrag, systeem, communicatie en emotie. (bron: het verandermodel van Renée Lertzman)
En tijd. Om dit stevig te implementeren.

Vanuit KlimaatContact zeggen we graag nog dit:

Wat gaan we doen?

Samen met jouw organisatie en wellicht nog andere partners ontwerpen we een traject van minimaal een half jaar (en minstens 10 dagdelen). Wat daar vrijwel altijd in zit:

  • Een nulmeting en eindmeting.
  • Niet overtuigen, wat dan wel? Verbindende klimaatgesprekken voeren!
  • Werken met weerstand.
  • Klimaat op de agenda krijgen.
  • Inzichten uit de klimaatpsychologie: Hoe komen we massaal in actie? Hoe moeten we omgaan met alle dubbele gevoelens die daarmee gepaard gaan?
  • Collega’s, klanten en andere stakeholders meekrijgen. Hoe werkt dat in jullie context?
  • Strategische oefening.
  • Sparringstijd over hoe je inzichten uit de klimaatpsychologie kunt inzetten bij jullie op de werkvloer.
  • Projectmanagement.

Samen bepalen we welke andere ingrediënten we nog toevoegen:

  • De klimaatgeletterdheid van werknemers omhoog krijgen.
  • Samenwerking met andere partijen zoals een Climate Fresk of begeleiding bij het voldoen aan wetgeving.
  • Teamcoaching.
  • Omgaan met klimaatdesinformatie.
  • Individuele begeleiding van bijvoorbeeld de sustainability manager.
  • Aanleren van werkvormen uit Sociocratie 3.0.
  • Het opzetten en verankeren van een Green Team.
  • Een sessie met de directie.
  • Werken met groepen, het intern opleiden van klimaatcoaches.

Goed om te weten

  • Mogelijk in het Nederlands, Engels of Frans.
  • Aantal deelnemers (vanuit jullie) en trainers (vanuit KlimaatContact en evt. daarbuiten) samen af te stemmen.
  • Na een eerste verkenning, gaan we samen bouwen aan een programma wat past bij jullie. Daarna doen we een inhoudelijk en financieel voorstel.