Workshopreeks Klimaatgesprekken

Samen werken aan meer positieve impact 

Je bent je bewust van de klimaatcrisis. Je wilt verandering: dat we met velen (en met plezier!) klimaatvriendelijker gaan leven, werken en wonen. Je verlangt naar gesprekken over het klimaat die verbinden en iets in gang zetten.
Dan is deze workshopreeks mogelijk iets voor jou.

Misschien bots je hierop:

Je wilt zelf je gewoontes klimaatvriendelijker maken, maar je omgeving is niet altijd overtuigd. (Als jij het huis een graadje lager stookt, knoeien je kinderen met de thermostaat. Jij hebt geen probleem met minder auto, maar je partner staat op de rem. ‘Gaat het straks niet regenen?’)

Je doet al wel wat aan je eigen voetafdruk, maar je hebt nood aan extra inspiratie en informatie voor een volgende stap. (Want ja … is die elektrische auto nu echt the way to go? En wat is nu het klimaatvriendelijkst: kaas of avocado?)

Je voelt je hopeloos, boos, verdrietig, moedeloos misschien wel, als het over klimaat gaat. (En dat werkt verlammend. Dus onderneem je weinig. Maar dat voelt ook niet goed…) 

Bijna al je gesprekken over klimaat eindigen met een onvoldaan gevoel. (En soms zelfs met ruzie … terwijl je net verlangt naar verbinding en samenwerking. Daardoor ga je het klimaatgesprek uit de weg, eigenlijk heb je er geen zin meer in.)  

Je wilt iets veranderen aan het grote plaatje, aan keuzes die bedrijven en overheid kunnen maken. Maar je voelt je zo alleen in die strijd. (Je vrienden lachen: ‘Je denkt toch niet dat die iets gaan veranderen zeker?!’)  

Kortom: Je wil jezelf en anderen meer in beweging brengen rond klimaat en je bent nog zoekende hoe je het meest kunt bereiken op een manier die bij jou past.

Het goede nieuws: je bent niet alleen. Heel wat mensen willen in actie komen rond klimaat … en stellen dan vast dat zinvolle klimaatgesprekken of klimaatvriendelijker gewoontes niet zomaar uit de lucht komen vallen. Verandering is vaak een beetje moeilijk. En iets dat moeite kost, stellen we graag uit. Zeker als je naast klimaat nog de rest van je leven moet managen. 

Het betere nieuws: we kunnen verandering gemakkelijker te maken.
Bij KlimaatContact zetten we klimaatpsychologie in. Bijvoorbeeld:

  1. Samen veranderen gaat beter
  2. Het onderzoeken van waarden en gevoelen, helpt bij moeilijk te veranderen gewoontes.
  3. Mensen overtuigen heeft vaak een averechts effect.
    Wat dan wel? Start op het punt waar de ander zich bevindt. Daarbij stilstaan, in een veilige sfeer, zet vaak meer in gang dan iemand te proberen duwen in een richting
  4. Ruimte maken voor ambivalentie (dubbelheid), zorgt ervoor dat mensen openstaan voor nieuwe ideeën.

Kennis van klimaatpsychologie maakt een groot verschil als je iets wil veranderen in je eigen leven of de wereld rondom je. Als je zin hebt om daarmee aan de slag te gaan, ben je van harte welkom bij deze workshopreeks Klimaatgesprekken.

Wat doen we in een workshopreeks?

  • De workshopreeks geeft je eerst en vooral zes fijne momenten van verbinding met mensen die geven om het klimaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je ‘niet groen genoeg’ bent. Iedereen is welkom! Je krijgt alle ruimte om op je eigen tempo te groeien in je persoonlijke doelen met een kleine groep en twee klimaatcoaches. Wetenschappelijke inzichten uit de klimaatpsychologie helpen je daarbij. 
  • Je leert je voetafdruk verkleinen en – nog belangrijker – je handafdruk vergroten. Je handafdruk is de invloed die jij hebt op de klimaatkeuzes die mensen, bedrijven en overheden in je omgeving maken. 
  • Elke workshop sta je stil bij een nieuw thema: de klimaatcrisis, wonen, voeding, reizen, consumeren en het klimaatgesprek. Bij elk thema hoort een hoofdstuk in het handboek, oefeningen in het werkboek, specifieke klimaatspelen, gespreksoefeningen, brainstorms en groepsgesprekken. De coaches zorgen voor expertise, de groep voor steun en inspiratie. De werkvormen voor een afwisselende en boeiende sessie. 

We gaan je niet beloven dat na de workshopreeks elke verandering en elk klimaatgesprek een walk in the park zal zijn. Dat kan én hoeft ook niet. We weten wel dat onze workshopreeks al honderden deelnemers heeft geholpen: ze komen zelf in actie en nemen anderen daarin mee.  

Workshopreeks Klimaatgesprekken

Hoe kan je doorzetten terwijl je bij jezelf denkt: ‘in mijn eentje kan ik het verschil toch niet maken’. En hoe reageer je als iemand zegt: ‘het is niet mijn verantwoordelijkheid’ of ‘er zijn nog veel andere, dringende problemen’. In de workshops krijg je concrete en praktische tips om met dergelijke gedachten en uitspraken om te gaan. We helpen je te komen tot succesvolle verandering van gewoonte en échte gesprekken die zowel jou als je gesprekspartner blij, voldaan en gemotiveerd maken.

Je leert begrijpen waarom velen zich, net zoals jij misschien, verward, boos of machteloos voelen over klimaatverandering. Allemaal emoties die jou en anderen tegenhouden om in actie te komen. Tenzij je ermee leert omgaan. 

Wat benoemen deelnemers als het resultaat van een workshopreeks klimaatgesprekken?

  • Je leert fijne mensen kennen die ook geven om het klimaat. 
  • Je durft klimaatgesprekken aan te gaan. Zelfs als het anders loopt dan verwacht en het niet helemaal ‘lukt’ – zoals meestal – voel je je gesteund door de principes die je aangeleerd kreeg. 
  • Ook in gesprekken die niet gaan over klimaat heb je meer rust, omdat je weet hoe je het gesprek aan kunt gaan op de manier van KlimaatContact. 
  • Je krijgt een warm bad van boeiende informatie en inspiratie rond klimaat.
  • Je leert wat jij nodig hebt om je eigen gewoontes te veranderen en anderen daartoe te inspireren.
  • Je voelt een gezonde portie goede moed en verbinding.

Waaruit bestaat de reeks precies?

  • Je komt samen voor zes sessies van twee tot drie uur elk.
  • De meeste reeksen komen fysiek samen, in de woonkamer van een klimaatcoach. Soms zijn er online reeksen.
  • Een reeks kan zowel overdag als ’s avonds, in het weekend of doordeweeks plaatsvinden.
  • Je krijgt een handboek en een werkboek.
  • We gaan samen aan de slag en gebruiken gevarieerde werkvormen: gesprekken, brainstorms, filmpjes, spellen, oefenen in het klimaatgesprek, … 
  • Een workshopreeks wordt begeleid door één of twee klimaatcoaches.

Prijs

Je betaalt naar draagkracht: 

  • 150 euro is de standaardprijs
  • Minimum is 25 euro 
  • Maximum is 275 euro

Wat na de workshopreeks?

Je kan je na de reeks aansluiten bij de KlimaatContact Community om te blijven verbinden met anderen, te oefenen met klimaatgesprekken en handvatten te krijgen voor jouw worstelingen (en wie weet, anderen te helpen met de hunne!). 

Heb je vragen? Wil je onze manier van werken een keer ervaren?

Stuur je vraag naar info@klimaatcontact.be of meld je aan voor een gratis online kennismakingsuurtje.

De workshops van KlimaatContact zijn gebaseerd op de methode en materialen van Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland. Beiden organiseren al geruime tijd met succes groepsgesprekken over klimaatverandering.

 
Scroll to Top