VOOR JE ORGANISATIE > KIEM

Zelf oefenen

Je wil dat er meer gebeurt aan klimaatactie in jouw organisatie. 

Je wil mensen meekrijgen in dat verhaal, er een flinke stap in zetten en collega’s een diepgaande én heerlijke dag bezorgen. 

Je wil er samen met jouw collega’s induiken, vaardigheden oefenen, worstelen, inzichten opdoen en daardoor samen sterker worden. Vermoeiend, maar ook energiegevend. 

Dan is een bootcamp iets voor jou!

Welke bootcamp past bij jullie?

Bootcamp:
Vergroot je handafdruk

In deze sessie gaan we op zoek naar hoe de handafdruk eruit kan zien, voor jou persoonlijk en voor de organisatie. We voeren hier gesprekken over en geven de eerste plannen vorm.

Bootcamp:
Klimaatgesprek

In deze sessie starten we met een blokje klimaatpsychologie. We leren waarom sommige gesprekken zo complex of vervelend aanvoelen en welke rol eco-emoties spelen als er weerstand komt.

Bootcamp:
Groepen in actie

Hoe ga je om met weerstand of grote verschillen in een groep? Wat doe je als de groep niet wil meewerken of als er net teveel input komt?

Welke bootcamp past bij jullie?

Bootcamp: Vergroot je handafdruk

Wat

De handafdruk
hand·af·druk (de; m; meervoud: handafdrukken): de impact die jij maakt op jouw omgeving; persoonlijke acties en/of gesprekken die invloed hebben op de houding of het gedrag van anderen; je ecologische ‘handafdruk’ wordt groter wanneer jouw keuze een impact heeft op de mensen om je heen en duurzame keuzes en gedrag mee verheft tot de norm. de voetafdruk verkleinen is beperkt, je handafdruk vergroten is vrijwel oneindig.

Hoe

In deze sessie gaan we op zoek naar hoe de handafdruk eruit kan zien, voor jou persoonlijk en voor de organisatie, voeren we hier gesprekken over en krijgen de eerste plannen vorm.

Voor wie

Deze sessie is geschikt voor iedereen, ongeacht voorkennis of mate van betrokkenheid bij duurzaamheid.

Wat levert dat op?

Energie! Want je hebt niet alleen een nieuw concept geleerd, maar voelt je daardoor ook gesteund om meer impact te maken. Je hebt niet alleen ideeën voor hoe je je handafdruk kunt inzetten voor de organisatie, maar weet ook welke eerste stappen er nodig zijn en hebt geoefend met (klimaat)gesprekken om dat mogelijk te maken.

Bootcamp: Klimaatgesprek

Wat

 Het klimaatgesprek
kli·maat·ge·sprek (het; v; meervoud: klimaatgesprekken): een gesprek dat direct of indirect gaat over de oorzaken, gevolgen en/of oplossingen voor klimaatontwrichting; gesprekken over de klimaatcrisis zelf of over klimaat(on)vriendelijk gedrag; een klimaatgesprek kan twee zinnen lang duren of meer dan een uur; 

Voor veel mensen is dit de realiteit: ze belanden in feitendiscussies, gaan snel over op een ander onderwerp als ze merken dat hun gesprekspartner met hen verschilt van mening of vermijden klimaatonderwerpen (bewust of onbewust). In deze sessie gaan we zien hoe dat anders kan!

Hoe

In deze sessie leren we waarom sommige gesprekken zo complex of vervelend aanvoelen, wat is van eco-emoties bij weerstand, daarom starten we met een blokje klimaatpsychologie. Vervolgens doorlopen we – inclusief demonstraties – verschillende principes voor constructieve en verbindende klimaatgesprekken en oefenen we met onze eigen situaties.

Voor wie

Voor deze sessie is het helpend als mensen al ervaring hebben met gesprekken over klimaat die niet goed uitdraaien of die ze vermijden, maar als dat niet het geval is, is deze sessie nog steeds mogelijk.

Wat levert dat op?

Rust. Houvast. Goesting om zelf klimaatgesprekken te gaan voeren. De volgende keer dat iemand weerstand uit, sla je niet meer op tilt, maar weet je hoe je nieuwsgierig kunt blijven en wat je zou kunnen doen om toch samen verder te komen.
Voor de organisatie: de drempel wordt verlaagd om veel (kleine) gesprekken te voeren, zo wordt verandering mogelijk gemaakt. 

Bonus: de principes zijn zeker ook van toepassing als het niet gaat over klimaat

Bootcamp: Groepen in actie

Wat

Het is een kunst om een groep mee te nemen naar klimaatactie: vaak hebben de deelnemers verschillende noden, heb je uitdagende deelnemers en dan spelen er op de achtergrond (of voorgrond) ook nog allemaal emoties, percepties en agenda’s.

Hoe

Hoe ga je om met weerstand of grote verschillen in een groep? Wat doe je als de groep niet wil meewerken of als er net te veel input komt? Welke werkvormen geven houvast en waar let je op bij het begeleiden?
We verdiepen ons in de wondere wereld van groepsdynamica, werkvormen uit onze methodiek en hoe die te faciliteren. 

Voor wie

Het is deel van jouw job om groepen in beweging te brengen rond het klimaatthema: je bent bijvoorbeeld leerkracht, duurzaamheidsambtenaar, sustainability manager, …
We zorgen ervoor dat zowel de doorgewinterde groepsbegeleider als de starter verrijkt wordt, minimale ervaring met groepen en/of vergaderingen leiden is wel vereist. 

Wat levert dat op?

Je hebt doorleefd dat werken met groepen aan klimaat niet spannend of vermoeiend hoeft te zijn, maar energie kan geven. Je hebt heel concrete werkvormen en coachtools waar je zelf mee aan de slag kunt.

Goed te weten

  • Aantal deelnemers:
    8 – 150, max. 15 deelnemers per trainer (inderdaad, bij 150 deelnemers komen we met 10 trainers en dat stemmen we graag goed af)
  • Duur: één dag en een (online) terugkomsessie. Eventueel mogelijk als twee dagdelen en een (online) terugkomsessie
  • Fysiek: Locatie en evt. lunch te regelen door de organisatie
  • Kan ook in het Engels of Frans.
  • Reken maar dat zo’n dag samen deugd doet. Daarom is een bootcamp ook zeer geschikt als teambuilding.
  • Samen bepalen we een rechtvaardige prijs. Voor non-profit en onderwijs is korting mogelijk: neem contact met ons op!

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit wat had doorgeduwd in het team, het enthousiasme om precies deze opleidingsdag te hebben was op voorhand niet zo geweldig groot.

De appreciatie achteraf was des te groter. Iedereen was ervan overtuigd dat dit de beste opleiding is die we de afgelopen 5 jaar hebben gehad. Grote dank daarvoor.

Karel Van Acker

KULeuven