Over de workshopreeks

Je bent bezorgd over klimaatverandering en je wil graag deel zijn van de oplossing?

Samen met een groep uit de buurt ontdek je wat je kan en wil doen voor de klimaattransitie, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen. We focussen daarbij niet enkel op je voetafdruk, maar ook op je ‘handafdruk’ (= de positieve impact die jij maakt op jouw omgeving). Het leren voeren van een positief en verbindend klimaatgesprek staat daarbij centraal. Voorkennis is niet nodig, wel de wens om meer te weten en doen aan klimaatverandering. 

In de workshops ga je aan de slag met de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie en je zet deze om in de praktijk. Je leert begrijpen waarom velen zich verward, boos of machteloos voelen over klimaatverandering en wat je hieraan kan doen.

Onze workshopreeks wordt georganiseerd over heel Vlaanderen. Elke reeks bestaat uit 6 workshops van minstens 2 uur. Ze gaat door in een kleine groep in jouw buurt van 4 tot 8 deelnemers. Je volgt steeds de volledige reeks.

Klimaatverandering is vaak een lastig gespreksonderwerp. Hoe reageer je als iemand zegt: ‘in mijn eentje kan ik het verschil toch niet maken’, ‘het is niet mijn verantwoordelijkheid’ of ‘er zijn nog veel andere, dringende problemen’. In de workshops krijg je concrete en praktische tips om met dergelijke uitspraken om te gaan en te komen tot een écht gesprek waaraan zowel jij als je gesprekspartner gemotiveerd door worden.

Elke workshop heeft een eigen thema. Met de inspiratie en steun van de groep kijk je per thema wat je kan doen om klimaatvriendelijker te leven (voetafdruk) en je omgeving positief te beïnvloeden (‘handafdruk’), op een manier die past bij jouw situatie en doelen. Je gaat na elke workshop aan de slag met concrete inzichten.

6 thema's

Je schrijft je steeds in voor de volledige workshopreeks. Die bestaat uit zes workshops, elk met hun eigen thema. In elke workshop krijg je in inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. Het leren voeren van een positief en verbindend klimaatgesprek staat daarbij centraal.

workshop 1

Klimaatverandering & ik

Waarom ben je bezorgd over klimaatverandering? Wat maakt je bij dit onderwerp betrokken? Hoe raakt klimaatverandering ons? Hoe kunnen we als mens met zoiets groots omgaan? Wie heeft verantwoordelijkheid?

workshop 2

Wonen

Hoe ziet onze samenleving eruit als we klimaatvriendelijk zouden wonen? Hoe heeft je huis impact op het klimaat? Hoe maak je een plan om je huis te verduurzamen en op welke obstakels bots je daarbij? Hoe praat je hierover met huisgenoten, buren, familie en collega’s? 

workshop 3

Voeding

Voor het klimaat maakt het veel uit wat we eten en wanneer. Hoe ziet het ons voedsel voor de toekomst eruit? Wat zijn stappen die je nu al kunt zetten, wat is nog moeilijk? Hoe kan je lekker, gezond en klimaatvriendelijk eten? Hoe zorg je ervoor dat het nog wel gezellig blijft aan tafel?

workshop 4

Reizen & Transport

Vakanties, woon-werk verkeer, bezoekjes aan vrienden en familie: een belangrijk deel van ons leven zijn we ‘onderweg ’. Hoe ziet klimaatvriendelijk reizen eruit? Op dit moment is dat nog niet zo eenvoudig: onze wereld is ingericht op wagens en het openbaar vervoer kost meer moeite en tijd. Welke rol speelt het beleid hierin en hoe kan je dit beleid beïnvloeden?

workshop 5

Consumeren & Spullen

Onze spullen hebben een niet altijd zo zichtbare, maar wel grote invloed op het klimaat. Wat is de echte kost van spullen? Kan je comfortabel leven met minder spullen? Welke rol spelen ons economisch systeem, geld, banken en verzekeraars? Hoe ziet onze samenleving eruit als we niet focussen op welvaart, maar op welzijn?

workshop 6

Het KlimaatGesprek

We gaan verder aan de slag met de tips die je al kreeg in de voorbije vijf workshops. Hoe voer je een positief en verbindend klimaatgesprek? Waarom is het voeren van gesprekken over klimaatverandering belangrijk? Hoe reageer je op clichés of welles-nietes argumenten? Welke psychologie gaat er schuil achter reacties zoals: ‘het is niet mijn verantwoordelijkheid’ of ‘de wetenschap zal het wel oplossen’?

De workshops van KlimaatContact zijn gebaseerd op de methode en materialen van Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland. Beiden organiseren al geruime tijd met succes groepsgesprekken over klimaatverandering.