Over KlimaatContact

Ontstaan

Midden 2019 vonden 6 enthousiastelingen uit het Gentse elkaar in hun droom voor een klimaatvriendelijke wereld. We verdiepten ons in de klimaatpsychologie en realiseerden dat het oplossen van het klimaatvraagstuk voor een groot deel afhangt van keuzes en gedrag van mensen. We kwamen in contact met Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland, die al geruime tijd met succes mensen inspireren om klimaatvriendelijke keuzes te maken. KlimaatContact bouwt verder op hun inzichten en methode en maakt daarbij dankbaar gebruik van de materialen van KlimaatGesprekken Nederland.

Missie en visie

KlimaatContact wil dat mensen kiezen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Niet omdat het moet, maar omdat ze die als beter zien.

We doen dit door klimaatcoaches op te leiden en te ondersteunen in het geven van een 6-delige workshopreeks. Deelnemers worden er geïnspireerd en geactiveerd om hun klimaatimpact te verkleinen en hierover het gesprek met anderen aan te gaan.

In de workshops maken we gebruik van de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie. Deelnemers leren concrete technieken om beter te communiceren over klimaatverandering en de keuzes die we maken. Ze voeren positieve en verbindende klimaatgesprekken en beïnvloeden zo hun omgeving. Dit zorgt op termijn voor een sneeuwbaleffect. Eenmaal voldoende mensen zijn bereikt, worden klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal.

Organisatie en werking

Bij KlimaatContact hechten we veel belang aan gelijkwaardigheid, inspraak en transparantie. Tegelijk willen we op een effectieve en flexibele manier beslissingen kunnen nemen en tot actie overgaan. Daarom werken we samen volgens de principes van Sociocracy 3.0. Zo nemen we onze beslissingen op basis van consent (niet iedereen hoeft het eens te zijn, maar we zoeken als groep naar een oplossing voor de bezwaren tegen de beslissing). Autonomie en verantwoordelijkheid staan centraal, zodat ieders talenten maximaal kunnen worden ingezet. Zin om mee te doen? Neem hier contact op!

Team

Jeroen

Ik ben een aanpakker en een trekker. Als klimaatstrijder focus ik me op mensen. Ik geloof in de kracht van elk mens om te veranderen. Als elk individu een kleine stap zet, creëert dat een enorm sneeuwbaleffect. Ik heb het zelf nog wat moeilijk met vliegen. Reizen verruimt je blik op de wereld. Zonder was ik niet de wereldverbeteraar die ik vandaag ben. Maar vliegen krijg ik niet meer over m’n hart. En dat wringt soms.

Julie

Ik ben een altijd leergierige en selfmade klimaatstrijder. Voor tips en tricks op huis-, tuin- en keukenvlak ben je bij mij aan het juiste adres. Samen zoeken naar oplossingen en mensen verder helpen is helemaal mijn ding. Sinds we aan de zoektocht naar een klimaatvriendelijker leven begonnen zijn, ben ik gelukkiger dan ooit. Mijn klimaatdilemma? In de winterperiode een dagje naar de sauna gaan. En avocado mmm…

Debby

Ik ben een gedreven klimaatstrijder en stiekeme bomenknuffelaar. Het klimaat is voor mij onlosmakelijk verbonden met de strijd voor rechtvaardigheid. Zij die er het minst verantwoordelijk voor zijn, zullen het meest getroffen worden door klimaatverandering. Onze klimaatstrijd is er een van internationale solidariteit en inclusie. We groeien op met bepaalde tradities en gewoontes, en dan lijkt het alsof dat allemaal moet veranderen voor het klimaat. Dat ontmoedigt mij soms.

Claudia

Ik ben een prettig gestoorde klimaatstrijder met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Vroeger keek ik vooral naar overheden en bedrijven om het klimaatprobleem op te lossen. Nu besef ik dat de oplossing niet alleen van hen afhangt en dat ik met mijn keuzes en acties wel degelijk veel verschil kan maken. KlimaatContact geeft me de dagelijkse energie en motivatie om goede klimaatkeuzes te maken en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Naast planeetliefhebber, ben ik ook een echte foodie. Doorgaans heb ik geen problemen met klimaatvriendelijk eten, maar koffie, chocolade & bananen kan ik echt niet missen.

Wietse

Onze planeet is wonderlijk mooi en eindeloos verbazend. Als mens zijn we in de unieke positie om van deze wereld een betere plaats te maken voor alles wat erop leeft. Dit is wat mij drijft als klimaatstrijder. Ik ben altijd al geboeid geweest door veranderingsprocessen & menselijk gedrag. Ik geloof sterk in de kracht van het individu als motor voor verandering. KlimaatContact geeft me de energie om mijn overtuiging om te zetten in engagement. Ook ik heb mijn guilty pleasures natuurlijk. Mijn vrouw (Claudia :-)) kookt heerlijk veganistisch, maar af en toe geniet ik heel hard van een frietje met stoofvlees van de frituur.

Janne

Ik ben een enthousiaste klimaatstrijder die steeds kiest voor hoop in plaats van wanhoop. Ik geloof dat dit gemeenschappelijk probleem ons kan en zal verbinden. Want aan verbinding is er steeds meer nood in onze Westerse maatschappij. Deze strijd gaan we samen aan, niet alleen.
Mijn klimaatdilemma is impulsief eten kopen. Ik kan plots erg zin krijgen in een wafel, pasta ‘on the go’ of een smoothie in het station. Dan koop ik toch iets met veel verpakking of lekker veel kaas,… gewoon omdat ik er zin in heb.

Scroll to Top