Over de workshops

Je bent bezorgd over klimaatverandering en je wilt graag deel zijn van de oplossing? Samen met een groep ontdek je wat je kan doen om klimaatvriendelijker te leven en hierover het gesprek met anderen aan te gaan.  Voorkennis is niet nodig, wel de wens om meer te weten en doen aan klimaatverandering.

 

Onze workshops vinden plaats over heel Vlaanderen. Je werkt in een kleine groep van 4 tot 8 deelnemers en onder begeleiding van een getrainde klimaatcoach. Een reeks bestaat uit 6 workshops van minstens 2 uur met telkens een aantal weken tussen. Je volgt steeds de volledige reeks.

Elke workshop heeft een eigen thema. Met de inspiratie en steun van de groep kijk je per thema wat je kan doen om klimaatvriendelijker te leven, op een manier die past bij jouw situatie en doelen. Je gaat na elke workshop aan de slag met een concrete actielijst.

Klimaatverandering is vaak een lastig gespreksonderwerp. Je herkent vast deze reacties wel: ‘in mijn eentje kan ik het verschil toch niet maken’, ‘het is niet mijn verantwoordelijkheid’ of ‘er zijn nog veel andere, dringende problemen’. In de workshops krijg je concrete en praktische tips om met dergelijke uitspraken om te gaan. Je leert in dialoog gaan over klimaatverandering op een manier die anderen raakt en motiveert.

De workshops van KlimaatContact zijn gebaseerd op de methode en materialen van Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland. Beiden organiseren al geruime tijd met succes groepsgesprekken over klimaatverandering.
In de workshops ga je aan de slag met de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie en je zet deze om in de praktijk. Je leert begrijpen waarom velen zich verward, boos of machteloos voelen over klimaatverandering en wat je hieraan kan doen.

 

6 thema's

Je schrijft je steeds in voor de volledige workshopreeks. Die bestaat uit 6 workshops, elk met hun eigen thema. 

workshop 1

Klimaatverandering & ik

Waarom ben je bezorgd over klimaatverandering? Wat maakt je bij dit onderwerp betrokken? Wat verwacht je van de workshops? Wat wil je leren? Wat zijn je uitdagingen, vragen en ambities rond je eigen klimaatimpact?

workshop 2

Wonen

Hoe heeft je huis impact op het klimaat? Welke investering levert de grootste winsten? Is het beter om eerst te isoleren of zonnepanelen te nemen? Heeft een oude diepvries vervangen zin? Wat kan je doen als huurder?

workshop 3

Voeding

Voor het klimaat maakt het veel uit wat we eten en wanneer. Maar waar zet je het best op in: vegetarisch, biologisch, verpakkingsvrij, … ? Kan je lekker, gezond en klimaatvriendelijk eten?

workshop 4

Reizen & Transport

Vakanties, woon-werk verkeer, bezoekjes aan vrienden en familie: een belangrijk deel van ons leven zijn we ‘onderweg naar’. Maar wat met de klimaatimpact? Waar kan en wil je een verschil maken?

workshop 5

Consumeren & Spullen

Wat en hoeveel je koopt is van grote invloed op het klimaat. Wat is de echte kost van spullen? Kan je comfortabel leven met minder spullen? Hoe kan je verstandig aankopen doen?

workshop 6

Het KlimaatGesprek

Hoe betrek je anderen bij veranderingen die voor jou belangrijk zijn? Hoe reageer je op clichés of welles-nietes argumenten? In elke workshop krijg je tips om op een verbindende manier te praten over klimaatverandering. De laatste workshop gaat exclusief over het klimaatgesprek.

Scroll to Top