Word klimaatcoach

Je bent begaan met het klimaat en je wil je graag engageren? Word klimaatcoach bij KlimaatContact!
Doe mee aan de driedaagse training en leer alles over onze unieke workshopmethode, groepsdynamiek en klimaatpsychologie.

 

Wat is een klimaatcoach?

Een klimaatcoach is een enthousiast, nieuwsgierig persoon die zich vrijwillig wil inzetten voor het klimaat. Je gelooft in de kracht van het individu als onderdeel van de oplossing. Een klimaatcoach werkt graag met groepen en vindt het leuk om anderen te inspireren en in beweging te brengen. Voorkennis of ervaring is niet nodig. Wel een must zijn: engagement, motivatie en een open houding!

Wat doet een klimaatcoach?

Als klimaatcoach begeleid je zelf (meestal samen met een medecoach), in jouw buurt, een groep in de workshopreeks. Met jouw coaching motiveer je de deelnemers om hun klimaatimpact te verkleinen en hierover het gesprek met anderen aan te gaan.  Een reeks bestaat uit 6 workshops van 2 tot 3 uur. De workshops gaan door om de 2 tot 6 weken op een tijdstip dat jou past. KlimaatContact ondersteunt je hierbij: een regioverbinder helpt je op weg, je hebt toegang tot allerlei ondersteunend materiaal en we brengen je in verbinding met de andere klimaatcoaches. Verder zijn er ook vormingen en andere activiteiten om jouw kwaliteiten als coach verder te ontwikkelen!

We verwachten dat elke klimaatcoach minstens één groep per jaar begeleidt. Maar eigenlijk hopen we dat je dit zo leuk en zinvol vindt dat je meerdere groepen per jaar wil begeleiden!

Hoe word ik klimaatcoach?

Onderaan deze pagina kan je je inschrijven voor een training tot klimaatcoach in je buurt. Je beantwoordt een aantal vragen over achtergrond, stijl en motivatie en we nemen nadien nog even contact op via telefoon of plannen een korte videocall. Als de rol van klimaatcoach bij je past, neem je deel aan de driedaagse training!

Tijdens de training krijg je feedback en wordt de rol van klimaatcoach verder getoetst. We verwachten van elke klimaatcoach een actieve, lerende houding. Afhankelijk van het verloop gaan de meesten nadien met hun eigen workshopsreeks aan de slag, meestal samen met een andere klimaatcoach. Het kan ook zijn dat we je vragen eerst de workshopreeks te volgen als deelnemer. Of mocht blijken dat de rol van klimaatcoach toch niet helemaal bij je past, helpen we je nadenken hoe je eventueel een andere rol binnen de klimaattransitie kan opnemen.

Dag 1: Inhoud & werkvormen workshops

 • Welke acties maken echt verschil als je je klimaatimpact wil verkleinen op het gebied van wonen, reizen, vervoer, voeding en consumptie?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?
 • Hoe kan je mensen hun eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering laten bepalen?
 • Toelichting en oefening van alle basiswerkvormen van de workshops (bv. oefeningen in tweetallen, brainstormen, ijsbrekers, spellen, deelrondjes).

Dag 2: Klimaatpsychologie & rol van de coach

 • Groepsvorming -en dynamica: kracht en valkuilen van werken in groep, leren om een veilige en open sfeer te bevorderen.
 • De kracht van luisteren naar emoties en coachen op waarden.
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering.
 • Omgaan met en reageren op weerstand.
 • De rol van de coach: coachen versus trainen, doceren of expert zijn.

Dag 3: Integratie: zelf oefenen

 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen.
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode.
 • De stap zetten van theorie naar praktijk.

 De waarde van de training is € 800. Hiervoor krijg je 3 dagen training van 2 ervaren trainers, een lees- en werkboek en de klimaatcoachgids.

Voor wie de training volgt als particulier, is er een gereduceerd tarief van € 250, waarvan € 100 borg. De borg krijg je terug nadat je je eerste groep hebt begeleid. Je kan er ook voor kiezen om je borg te doneren aan KlimaatContact. We zorgen ervoor dat je geld goed besteed wordt. Bij de selectie van de deelnemers geven we de voorkeur aan kandidaten die na de training als vrijwillig klimaatcoach aan de slag willen. 

Deelnemers uit organisaties betalen € 800.

De inkomsten van de trainingen dienen om onze werking te financieren en onze vrijwilligers te ondersteunen. Zonder die inkomsten kunnen we dus niet doen wat we doen. Tegelijk zijn we van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om klimaatcoach te worden. Neem contact op met ons en we bekijken samen met jou wat haalbaar is.

De training duurt 3 dagen. Soms aansluitend in één blok, soms met een week of een aantal dagen tussen. Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur. Een dag of een deel van een dag missen, is in principe niet mogelijk en kan alleen in overleg met je trainers.

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 ervaren klimaatcoaches.

Neen. Maar we bevelen dit wel aan. Zo leer je de methodiek kennen en ervaar je het proces dat deelnemers later in jouw groep ook ervaren. Bij de selectie van de deelnemers geven we voorrang aan kandidaten die de workshops al hebben gevolgd.
De titel van klimaatcoach is niet beschermd of erkend. Een papieren diploma kunnen we je dus niet geven. We geloven dat een goede klimaatcoach niet stilstaat, maar zich steeds ontwikkelt, en al doende. Beter dan een statisch papiertje, toch?

Je bent pas definitief ingeschreven voor de training na ontvangst van je betaling. Mocht er alsnog iets tussenkomen in je agenda, vragen we je dit zo snel als mogelijk door te geven. Tot 2 weken voordien kan je annuleren zonder kosten. Annuleer je later, dan betaal je:

 • 50% van je inschrijvingsgeld (inclusief borg) bij annulatie tot 3 dagen voor de aanvang van de training.
 • 100% van je inschrijvingsgeld (inclusief borg) bij annulatie binnen 3 dagen of als je niet komt opdagen.
KlimaatContact streeft naar een nationale aanwezigheid en werking in België. Maar op dit moment bestaan onze materialen alleen in het Nederlands. Daarom stellen we een anderstalig aanbod nog even uit.

De klimaatcoachtraining van KlimaatContact is gebaseerd op de methode en materialen van Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland. Beiden organiseren al geruime tijd met succes trainingen en workshops over klimaatverandering.  In de training leer je over de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie en hoe je deze omzet in de praktijk. 

ZW Training KC-1
Scroll to Top