Driedaagse Training tot klimaatcoach

Een diepe duik in klimaatgesprekken, klimaatpsychologie en werken met groepen.

Je hebt zelf al wat stappen gezet rond duurzaamheid en vraagt je af: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met nog veel meer, en sámen, stappen gaan zetten? Hoe kan ik nog méér mensen meekrijgen?

Je bent nieuwsgierig naar hoe je groepen begeleidt naar actie en hebt zin om uit te zoeken op welke manier dat bij jou zou passen.

Dan is deze training misschien wel iets voor jou. 

Ben jij dit?

  • Klimaatpsychologie maakt je nieuwsgierig! Jij wilt antwoord op vragen als: Wat houdt ons tegen in het ondernemen van klimaatactie? Hoe kun je werken met emoties als schuld, schaamte, verdriet en inspiratie? 
  • Je hebt zelf al een weg afgelegd rond duurzaamheid. Je hebt al ervaren dat klimaatvriendelijk leven lang niet altijd gemakkelijk is én dat het goed voelt om bezig te zijn met wat jij belangrijk vindt.
  • Je hebt zelf al de workshopreeks Klimaatgesprekken gevolgd
training Gent sept 2021

En dit is wat je wil?

  • Je wilt groepen in beweging krijgen naar klimaatactie. Je hebt je zelf weleens onveilig of niet prettig gevoeld in een groep of gemerkt dat er ondanks veel gepraat weinig concreet gebeurt en wilt weten hoe je dat kunt voorkomen.
  • Je wilt nog meer leren over klimaatgesprekken voeren. Want hoe meer je probeert, hoe meer je merkt dat dat een vaardigheid is waar je graag nog meer over leert! 
  • Je hebt ook gewoon goesting om jezelf te ontwikkelen, om te leren over wat er bewust of onbewust speelt bij jezelf rond het klimaat en om te genieten van omringd te zijn door fijne mensen.
  • En ja, misschien heb je zin om een stapje verder te gaan, om zelf die positieve plek die de workshopreeks voor jou was te creëren en gelijkgestemden te ontmoeten die dat ook willen. 

Werken met groepen is het leukste wat er is best spannend. Zeker rond klimaat.

  • Wat doe je als iemand niet ophoudt met praten, als steeds dezelfde stokpaardjes naar boven komen of als het juist heel stil blijft?
  • Wat doe je als er vragen worden gesteld waarop je het antwoord niet weet?
  • Wat zet mensen nu écht aan tot actie? Welke werkvormen werken en hoe begeleid je die?
  • Hoe reageer je het best als iemand emotioneel wordt?
  • Hoe creëer je een veilige setting? Of – in het Engels – niet een safe space, maar een brave space? Een sfeer waarin het veilig genoeg voelt om uit onze comfortzone te stappen?

Daar gaan we mee aan de slag!

"Ik heb inzicht gekregen in de klimaatpsychologie en waarom mensen niet in actie schieten. Dat was de vraag die mij al jaren bezighield en hier heb ik nu een antwoord op gekregen. In plaats van mensen te overtuigen ga ik nu vooral luisteren en op zoek naar het gevoel achter de weerstand. Ik voel dat ik dit nodig had omdat ik telkens op hetzelfde botste en dit frustreerde me enorm. Daarnaast ben ik enorm enthousiast om zelf workshopreeksen te organiseren. Het verbinden met gelijkgestemden heeft hier zeker aan bijgedragen. "
Stephanie
leerkracht

Maar wat leer je tijdens de training tot klimaatcoach?

Op dag 1 gaan we intensief aan de slag met de methodiek van KlimaatContact. De werkvormen. En de ideeën en coachingsvaardigheden áchter de werkvormen. We gaan afwisselend zelf ervaren (erin duiken) en weer uitzoomen als coach in opleiding. 

We doen bijvoorbeeld als groep een krachtenveldanalyse en daarna reflecteren we: Hoe was dat om te doen? Waar let je op als je dit als coach doet? Hoe zorg je ervoor dat iedereen gehoord wordt? 

We wisselen dus steeds van petje, en dat maakt dat de tijd vliegt. Voor je het weet is het 17u en tijd om af te ronden. 

Op dag 2 laten we onze methodiek even los en duiken we in de wondere wereld van de klimaatpsychologie. Dat is de basis van wat we doen, wat erachter en eronder en ertussen zit. Klimaatpsychologie werkt op een diepere laag, het maakt dat we interne motivatie hebben om te beginnen, vol te houden als het lastig wordt en dat we langdurig aan de slag gaan in plaats van een korte sprint te trekken en daarna uitgeput en gefrustreerd de handdoek in de ring gooien. 

De hoofdvragen waar we mee aan de slag gaan: 

  1. Hoe komen we collectief meer in actie? en
  2. Hoe moeten we omgaan met alle emoties die loskomen rond klimaat? 

Wat ons beschermt, is vaak ook wat ons tegenhoudt. Dat geldt voor onszelf net zo! We onderzoeken onze eigen beschermingsmechanismen om ze ook bij anderen beter te kunnen plaatsen en ermee te leren werken.
Op het programma staat verder: de rol van emoties. De zwaardere én de lichtere: rouw en verdriet, schuld, schaamte, maar ook inspiratie en verbinding. We onderzoeken wat er leeft bij óns, om te leren hoe we emoties bij anderen kunnen herkennen en hoe we daarmee kunnen werken.

Je bepaalt zelf wat je deelt. Dit is geen therapiegroep (we zijn ook geen therapeuten), we vragen wel van je om je open te stellen om iets te delen.

Op dag 3 komen dag 1 en 2 bij elkaar en puzzelen we het samen tot een duidelijk geheel: je gaat zelf oefenen met een groep coachen. Spannend! Maar hierna voel je je wel voorbereid om het ook in de ‘echte wereld’ te gaan proberen.
De rest van de dag ben je deelnemer en zie je hoe je medecursisten – elk op zijn eigen manier – een veranderproces begeleiden. Superboeiend!

En dan nog dit: de training tot klimaatcoach is gewoon een heel mooie en fijne bijeenkomst van gelijkgestemde mensen. Gezellig met ‘s middags samen eten. We gaan echt wel serieus aan de slag, maar het is tegelijk ook leuk, verbindend en ontspannend.

"Een training 'op niveau' waarmee ik bedoel dat je ECHT bijleert en het niet aanvoelt als één van de zovele coachcursussen. Je voelt de passie en engagement van de trainers en die sijpelt door naar iedereen (is een echte kracht)."
Katrien Voet
De Transformisten

Vanuit KlimaatContact geloven we in...

… Verschillend mogen zijn.

Je bent al 30 jaar bezig om klimaat op de agenda van de gemeente te krijgen. Of je bent pas door het volgen van de workshopreeks Klimaatgesprekken wakker geschrokken.
Je coacht al groepen over andere thema’s dan klimaat, staat voor de klas of geeft dagelijks presentaties. Of je hebt nog nooit met groepen gewerkt.
Je durft mensen te confronteren (soms al eens te stevig). Of je gaat alles wat spannend is het liefst uit de weg.

Onze klimaatcoaches zijn – net als onze deelnemers – heel verschillend.
En dat is juist fantastisch! We kijken samen hoe jij, op jouw manier, met jouw sterktes en uitdagingen, groepen kan begeleiden naar meer actie.

… Leren door te doen.

In de driedaagse training gaan we ervaren. Kleine stukjes theorie en dan, hop: gebruik maken van de toffe groep die we samen hebben. Natuurlijk staat deze training op een stevig wetenschappelijk fundament, maar naslagwerk in de vorm van een klimaatcoachgids en een dikke map vol klimaatpsychologische artikelen, die zijn voor thuis!

… De kracht van emoties.

Doorvoelen wat er is. De mooie, soms donkere, dan weer complexe of verwarrende emoties die er zijn. We praten er vaak niet over en we staan er nog minder bij stil, maar onder de oppervlakte wordt er vanalles geraakt als we het gaan hebben over klimaat. Bij ons én bij de mensen waarvan we hopen dat ze mee in actie komen voor het klimaat!  

Daarmee werken is een krachtige sleutel tot verandering. 

Deze training is niks voor jou als:

  • Je vooral benieuwd bent naar acties om je eigen voetafdruk te verkleinen of wilt bijleren over feiten/techniciteiten rond een specifiek thema. In de driedaagse training richten we ons nadrukkelijk op de handafdruk: hoe je anderen meeneemt, werken met groepen en klimaatpsychologie. 
  • Je vooral benieuwd bent naar hoe je 1-op-1 met anderen praat. Daarvoor is de workshopreeks Klimaatgesprekken.
  • Je mensen wilt leren overtuigen. Wat wij mensen leren is niet manipuleren of overhalen, wel eerlijke, authentieke gesprekken voeren over klimaatthema’s. Op zo’n manier, dat ze klimaatactie bevorderen.
  • Je er niet voor open staat om aan jezelf te werken. We geven geen groepstherapie (we zijn ook helemaal geen therapeuten), we weten wel dat het diep kan gaan. Het mag raken. De ervaring leert ons dat dit goed landt.

En na de driedaagse training?

Dan zullen de nieuwe inzichten ongetwijfeld bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en in omgang met anderen tijdens klimaatgesprekken. Of eigenlijk gewoon de hele dag door! Zowel in je privésfeer als op het werk.

En ja, als het past voor jou en KlimaatContact, kun je hierna klimaatcoach worden bij KlimaatContact.

Praktisch

  • We werken drie volle dagen, je bent welkom vanaf 9u. We starten om 9u30, afsluiten doen we uiterlijk 17u30
  • Plantaardige lunch en versnaperingen worden verzorgd door KlimaatContact
  • Er zijn minimaal 7 en maximaal 12 deelnemers 
  • Er zijn 2 trainers per groep 
  • Je krijgt van ons: handboek, werkboek, klimaatcoachgids
  • Indien gewenst krijg je een deelnamecertificaat

Kosten

Bij KlimaatContact willen we dat iedereen die dat wil, deel kan nemen. Tegelijkertijd hebben we ook een organisatie draaiende te houden (en dat kost geld). 

Vandaar dat we werken volgens betalen naar draagkracht. Hoe we dat doen? Dat lees je op de inschrijvingspagina (hieronder gelinkt).

Wil je hierover overleggen? Neem dan gerust contact op via info@klimaatcontact.be

Heb je nog vragen?

Dit was een hele lap tekst, maar misschien heb je toch nog een vraag. Of wil je graag eerst even contact om te checken of deze training echt bij je past. Dat begrijpen we!

Direct je vraag stellen kan op info@klimaatcontact.be.

Wil je meer duidelijkheid krijgen over hoe KlimaatContact werkt, dan ben je van harte welkom op een online kennismakingsuurtje.

Veelgestelde vragen

Hoewel de titel anders doet vermoeden, ben je heel welkom als je niet weet of de rol van klimaatcoach bij je past. Na deze training ben je vrij om verder rond klimaatthema’s te werken op een manier die bij jou past.  

De ervaring leert dat de mensen die zich dit afvragen meestal al heel ver in het proces staan. Als dit is wat je tegenhoudt, schrijf je in! Dan bespreken we het in het intakegesprek.

De inkomsten van de trainingen dienen om onze werking te financieren en onze vrijwilligers te ondersteunen. Zonder die inkomsten kunnen we dus niet doen wat we doen. Tegelijk zijn we van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om klimaatcoach te worden. Neem contact op met ons en we bekijken samen met jou wat haalbaar is.

Neen. Maar we bevelen dit wel aan. Zo leer je de methodiek kennen, het maakt dat de driedaagse training niet te snel gaat en je ervaart zelf hoe het is om je gedrag te veranderen. Bij de selectie van de deelnemers geven we voorrang aan kandidaten die de workshops al hebben gevolgd.

Je bent pas definitief ingeschreven voor de training na ontvangst van je betaling. Mocht er alsnog iets tussenkomen in je agenda, vragen we dit zo snel als mogelijk door te geven. Tot 2 weken voordien kan je annuleren zonder kosten. Annuleer je later, dan betaal je:

  • 50% van je inschrijvingsgeld (inclusief borg) bij annulatie tot 3 dagen voor de aanvang van de training.
  • 100% van je inschrijvingsgeld (inclusief borg) bij annulatie binnen 3 dagen of als je niet komt opdagen.

De klimaatcoachtraining van KlimaatContact is gebaseerd op de methode en materialen van Carbon Conversations International en KlimaatGesprekken Nederland. Beiden organiseren al geruime tijd met succes trainingen en workshops over klimaatverandering.  In de training leer je over de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie en hoe je deze omzet in de praktijk. 

ZW Training KC-1